De mi van ha!

Néhány fejtörést okozó probléma, mely elgondolkodtatja a vezetőt:

Gyermeke a cégnél dolgozik, „biztos helye van”, de kerüli a túlzott felelősségvállalást, nem kell bizonyítania, nem tör nagy babérokra, nincs belső motiváltsága, hiszen így is “jó élete van”. Beleszületett valami biztosba, amiért nem neki kellett megküzdeni, így nem is érzi magáénak, mégis a biztos megélhetést garantálja számára a cég. Késztetést nem érez, hogy átvegye a vezetést. Mit tehetünk?

Vagy felkeltjük a szunnyadó, de meglévő felelősségérzetét, motiváljuk a vezetővé válásra, vagy mást jelölünk ki erre a pozícióra.

Amennyiben más személyt, akár a középvezetői rétegből, akár a „kulcsemberek” közül alkalmasnak találunk, felkészítjük és beillesztjük a kívánt pozícióba.

De nem csak a motiváció, a felelősségtudat hiánya okozhat problémákat.

Ott vannak még a szülő-gyerek közötti generáció okozta szemléletbeli különbségek, melyek ugyancsak gátat szabnak az öröklésnek.

Mert: Míg a szülő (vezető) lojális, megbecsüli minden oszlopos dolgozóját, akikkel felépítettek egy látszólag jól működő szervezetet a maga kisebb-nagyobb hibáival, de működésük ezekkel együtt is zökkenőmentes a mindennapokban, addig a fiatal vezető érzelmektől mentesen dönt, irányít és a Változás szükségességét hangoztatva átszervez, átszab, elküld, leépít, módosít… Mert a fiatal vezető jelszava: A biztos jövő záloga a változás/változtatás erejében van.

A Megoldás

A megoldást nem a tünetek felszíni kezelése jelenti, mely egy állandó szervizelést, újra és újra előkerülő konfliktusoldást jelent, hanem egy teljes cégstruktúrát érintő átszervezést! A régi és új célok újra fogalmazását, ahhoz mérten a feladatok és felelősségi körök kialakítását, egyedire szabását közösen a cégvezetővel és a leendő vezetővel.

Ehhez elengedhetetlen a bizalom, a változtatási hajlandóság felélesztése, és az egyéni felelősségvállalás elérése mindenkinél, ami hosszú távú megoldáshoz és új működési gyakorlatokhoz vezet.

S végül ott van egy nem elhanyagolható tény, mely egyben feladat is!

Elfogadtatni az új vezetőt emberileg és szakmailag a cég összes dolgozója előtt.

Ebben a leköszönő vezetőnek van nagy feladata, aki biztosítja a munkatársakat a folyamat helyességéről, szükségességéről és az ügybe vetett bizalmáról.

Kérdése van? Keressen minket, segítünk!

Felteszem kérdésemet